Wellness for fliser

Flotte fliser fortjener den helt rigtige pleje. Når du køber fliser hos os, kan du drage nytte af vores store erfaring og ekspertise, for vi står parate til at give dig de bedste råd om hvordan du holder dine fliser lige så flotte som da de var helt nye. Vi forhandler markedets absolut bedste plejeprodukter, der afhjælper alle tænkelige problemstillinger omkring dine fliser.

HVAD GØR JEG HVIS…

Den perfekte guide til løsningen af dine fliseproblemer

SE GUIDEN HER

Professionel kvalitet

Fila har næsten 70 års erfaring og en høj kvalitetsstandard ved udviklingen og produktionen af flisepleje produkter efter mange års arbejde og forskning på området. Filas produktsortiment inden for beskyttelse og pleje af fliseoverflader af marmor, natursten, porcelænsfliser, terracotta og træ er uundværlig for alle.

Generelle råd om flisepleje

RENGØRING EFTER NEDLÆGNING

Når gulvet er helt tørt, skal det afvaskes med rent lunkent vand tilsat et rengøringsmiddel der ikke indeholder nogen former for fedtstoffer. Brug evt. GRUNDRENS (affedter) som tilsætning til vaskevandet. Hvis der efter afvaskningen er lidt ”fugeslør” tilbage på overfladen, skal det fjernes inden evt. efterbehandling. Det anbefales, at fjerne dette ved en let afsyring med et dertil egnet produkt. Følg producentens anvisning.

SÅDAN FJERNER DU FUGESLØR FRA FLISER

Hvordan får man det grålige fugeslør fra cementfuge væk fra nylagte fliser? Det sætter sig fast i løbet af nogle timer, og så er fugesløret meget svært at fjerne. Til gengæld er det nemt at fjerne det med en blød, tør bomuldsklud, straks efter at fugen er tør. 
Fugeslør kan få fliserne til at se beskidte ud. De bliver vanskelige at holde rene, og selv lidt spildt vand på gulvet vil tydeligt kunne ses. Så sørg altid for det bliver foretaget en grundig slutrengøring af gulvet, så alt fugeslør er væk.

Men hvis ikke fugesløret er fjernet kort efter fugningen, så skal der mere til for at fjerne fugesløret. Vand alene kan ikke fjerne fugeslør.

Sådan rengøres gulvet for fugeslør med Fila Deterdek:

Det er vigtigt, at fugerne er godt mættet med vand, før man begynder afvaskningen. Vandmætningen skåner nemlig fugerne og beskytter farven på dem.

  • Fortynd Deterdek med vand i forholdet 1:5 (1 dl væske til 5 dl vand).
  • Opløsningen påføres overfladen i rigelig mængde.
  • Lad det virke i ca. 5 min., og skur klinkerne rene med en børste eller nylonskuresvamp (ikke metalbørste).
  • Skyl grundigt efter med rigeligt, rent vand.
  • Processen gentages, hvis fugesløret ikke er vasket helt væk efter første omgang.

På store flader kan man med fordel anvende skuremaskine og vandsuger. Det er vigtigt at gulvvarmen er lukket inden processen udføres.
Efterfølgende er det en god ide at imprægnere fugerne:
Fila Fugaproof påføres i et jævnt lag med pensel. På ikke sugende/polerede flader aftørres med en klud umiddelbart efter påføring.

RENGØRING GENERELT

Fliser er som hovedregel meget simple at holde rene og at rengøre – hvad enten de er produceret af ler eller porcelæn. Det er fugerne som er det svage led, og som er sværest at holde rene. Læs afsnittet om fugning her. I tørre opholdsrum som alrum, stue, entre, køkken og bryggers kan rengøringen oftest klares blot med en overtørring. Vi forhandler LIP klinkevask, som skånsomt rengør alle gulvtyper – uanset om det drejer sig om behandlede eller sarte overflader. Desuden er det ikke nødvendigt at skylle efter ved større blandingsforhold (1:50), idet produktet ikke efterlader rester.

Generelt er der et par rengøringsmidler man aldrig bør anvende på fliser med en lukket overflade. Det drejer som om ”fede” sæber som brun sæbe og sæbespåner. Porcelænsfliser har så lille en vandopsugningsevne, så disse typer ikke kan opsuge fedtstoffer. Hvis de alligevel sker, vil fedtstoffet lægge sig i lag på overfladen, hvorefter det begynder at krystallisere. Derved opstår der en fedtet overflade, som holder på snavs og lignende. Er skaden sket, skal fliserne afrenses med GRUNDRENS, så de igen fremstår lige så rene, som da de blev leveret. Brug hellere aldrig ståluld eller skurepulver med slibemidler. Det slider glasuren ned (hvis der er tale om en glaseret flise). Ståluld vil efterlade små stålpartikler i fugerne, som med tiden vil ruste og dermed misfarve fugerne. Brug aldrig polish på gulv i vådrum (f.eks. badeværelsesfliser). Gulvene bliver glatte og farlige at gå på. Desuden vil fugerne blive misfarvet.

RENGØRING AF FLISER MED LUKKET OVERFLADE

Ved blankpolerede fliser er det generelt en god ide at skylle godt efter for at fremhæve glansen frem i fliserne.

RENGØRING AF UGLASEREDE FLISER

På uglaserede fliser kan man anvende en klinkeolie for at opfriske gløden i fliserne og lette renholdningen. Påfør olien og lad den trække ind i fliserne. Tør det overskydende af før olien begynder at tørre. Hvis overskydende olie ikke aftørres, vil man opnå en særdeles klæbrig overflade som ikke tørrer ud og som trækker snavs til sig. Klinkeolie må ikke anvendes udendørs.

RENGØRING AF UDENDØRS FLISER

Udvendige fliser bør også vaskes af og til. Spul løst skidt væk og vask efter om nødvendig med et husholdningsvaskemiddel og en blød børste. Skyld godt efter. Man kan bruge en højtryksspuler, men hold ikke dysen for tæt på flisene. Højtryksspuling stiller store krav til fugematerialet. I værste konsekvens kan man komme til at spule fugerne bort.

Fila har næsten 70 års erfaring og en høj kvalitetsstandard ved udviklingen og produktionen af flisepleje produkter efter mange års arbejde og forskning på området. Filas produktsortiment inden for beskyttelse og pleje af fliseoverflader af marmor, natursten, porcelænsfliser, terracotta og træ er undværlig for alle.

FLISEIMPRÆGNERING

Flise imprægnering er vigtigt at anvende, hvis du har naturstensfliser. Imprægnering gør at de kan holde sig flotte og modstandsdygtige, i mange år frem. Der findes forskellige typer af imprægnering som henvender sig til forskellige typer af naturstensfliser og klinker. Du finder det rigtige produkt her hos os (se herover).