En verden af fliser
Vi elsker fliser, og det er der rigtig mange rigtig gode grunde til. I de mere end 20 år vi har eksisteret, har vi leveret fliseløsninger til rigtig mange kunder og projekter. Igen og igen får vi tilbagemeldinger fra vores kunder der bekræfter at en løsning med fliser har været den helt rigtige. Her er nogle af svarene på hvorfor.
kæmpe udvalg af kvalitetsfliser
FORDELE VED FLISER
Der er mange grunde til at bruge keramiske fliser til gulv og væg – privat som professionelt. Her er nogle af de grunde til, at du bør overveje fliser frem for anden gulvbelægning:
- Let og hurtig at rengøre
- Modstandsdygtig over for bakterier
- Ingen pletdannelser
- Allergivenlig
- Ingen mærker efter tryk
- Farve- og lysægte
- Formfast
- Farvefast
- Slidstærk
- Brandsikker
- Lang levetid
- Billigste løsning, når fordele medregnes
TRÆF DE RIGTIGE VALG
Der er rigtig mange overvejelser, der skal gøres og mange valg der skal træffes, før man står med det færdige resultat. Alle beslutningerne har indflydelse på, hvordan det samlede endelige resultat bliver.
Her følger otte gode råd, når du skal vælge fliser.
1. RÅDGIVNING
Før du beslutter dig for, hvilke fliser du skal vælge, vil vi gerne invitere dig til at aflægge vores udstilling et besøg. Måske kan vi foreslå dig muligheder, du slet ikke selv havde overvejet. Vi kan også tilbyde dig at lave en tredimensionel tegning af dit nye badeværelse, så du visuelt kan ”gå ind i dit nye badeværelse”. Det giver dig de bedste forudsætninger for at træffe det rigtige valg. Du kan nemt komme til at bruge mere end 100.000 kr. på et helt nyt badeværelse, så der er vigtigt at få vendt alle muligheder.
2. MATERIALEVALG
Skal du vælge natursten eller producerede badeværelsesfliser, og hvordan træffer du de rigtige valg?
Natursten: Natursten er hugget direkte ud fra et bjerg. Det betyder, at stenen er meget åben i overfladen, og at den derved reelt er langt mere sårbar. Men det betyder også, at vi ikke kan finde nogen former for keramiske fliser, der er lige så naturtro. Naturstenene vinder på et flottere look, og især nuancerne fra sten til sten er flotte.
Der er dog forhold ved natursten, man skal huske at tage med i betragtning:
- Natursten kan ikke tåle lige så meget som keramiske fliser
- De fleste kan ikke tåle nogen form for syre
- De bliver lettere ridsede
- Der er mange billige natursten på markedet, at det er svært at gennemskue, hvad det egentlig er, man køber
- Natursten skal vedligeholdes for at bevare udseendet
Keramiske fliser: De ”nye” keramiske fliser kaldet ’gres porcellanato’ (vi kalder dem blot for porcelænsfliser) er meget stærke og frostsikre. De fleste er lavet i EU.
- De fleste kan tåle moderat ydre og stort set alle rengøringsmidler
- De er meget svære at ridse
- Der er et meget stort udvalg
3. STØRRELSE
Du skal bestemme dig for størrelsen på dine nye fliser, og her er der en række ting at tage med i betragtning.
- Hvor stort er rummet?
- Er rummet kvadratisk?
- Er der mange skæve vinkler og ting, der ’stikker ud’?
- Står toilettet og skabene på gulvet?
Før i tiden blev der ofte sagt at ”du skal bruge store fliser til store rum og små fliser til små rum”. Det er en skrøne, vi gerne vil ”komme til livs”. Og det er der to væsentlige grunde til:
- den visuelle grund
- den praktiske grund
Med de nye store gulvfliser, som er helt rektangulære uden tolerance i størrelsen, kan man opnå, at gulvet visuelt opfattes som en samlet gulvflade i stedet for ”segmenter” af fliser med fuger imellem. Store fliser i mindre rum giver en dejlig ro i rummet.
Jo mindre fliser der anvendes, jo mere fuge skal der anvendes. Endvidere er det et faktum, at det mest upraktiske på et badeværelse er fugerne – fugerne er svære at holde rene og bliver nemt misfarvede. Så hvorfor skal man dog stræbe efter et samlet større fugeareal?
Det er dog således, at store fliser har store flader, og derfor har de en naturlig tendens til at være mere glatte. Desuden er man begrænset til en mindre flise, hvis man har et gulvafløb, som ligger midt i gulvet og kræver fald fra flere sider.
Store fliser med en tynd fuge kræver et meget jævnt underlag. Før fliserne lægges på gulvet, bør du sørge for, at underlaget er helt plant. Hvis du udligner underlaget, undgår du, at fliserne ligger og ”danser” i forskellige højder, hvilket ser meget grimt ud. Det giver gulvet en ujævn overflade, der skaber voldsom disharmoni i udtrykket. Det samme gælder naturligvis med fliser på væggene. Hvis du ikke får udlignet underlaget, før du lægger fliserne, kan du ramme hjørner og skarpe kanter med dine tæer, når du går uden sko.
4. FARVE, GLANS OG LYSFORHOLD
Valg af farver er nok det valg, der har størst indflydelse på det endelige resultat. Lysforholdene har endvidere fantastisk stor indflydelse på opfattelsen af farven og endelig har farven og glansen stor indflydelse på, hvor praktisk flisen er.
Generelt kan man sige, at ensfarvede mørke fliser naturligvis ikke bliver mere beskidte end lyse fliser, men på ensfarvede mørke fliser ses skidtet meget tydeligere. Og de mørke fliser skal man nok også erkende at man skal oftere over fliserne, når kalk skal fjernes – både på grund af den direkte vandpåvirkning og den megen naturlige fugt, der er i et badeværelse.
En flise med en vis glans (poleret/blanke fliser) reflekterer lyset en del. Hvis du ønsker at dit badeværelse skal virke større, er det en god ide at overveje blanke fliser. Endvidere kan et badeværelse med glansfulde fliser virke mere eksklusivt.
Når du vælger farven på dine fliser, så vær forsigtig med de skrigende grønne, gule, lyserøde, blå eller andre pangfarver, fordi mange hurtigere kan blive træt af sådanne farver. Er du glad for dem, så brug dem i brusekabinen, ved toilettet eller på mindre flader.
Lad farverne komme ind i rummet ved de ting, der kan flyttes igen: badeforhæng, sæbeskål, toiletbørsteholder, rammen om spejlet eller lignende.
5. MØNSTER
Du bliver ofte hurtigere træt af fliser med dekoration af forskellig karakter. Derfor bør du tænke dig om en ekstra gang, inden du køber blomstrede og meget dekorerede fliser.
Er du vild med mønstre og det rustikke udtryk, kan du nøjes med at få fliser op i halvanden meters højde. I stedet kan du så bruge dekorationsmaling eller evt. blomstret tapet fra, hvor fliserne ender. Det kan nemt skiftes ud senere.
6. STIL
Vi har forsøgt at dele stilarterne op i 4 forskellige stilarter:
Minimalistisk stil: Er du til en minimalistisk stil, får du den ved at vælge nogle rektangulære og enkle sten, der er lidt skarpe i kanterne. Det er med til at give rummet en mere retlinet stil uden for mange overflødige detaljer.
- Klassisk stil: I den klassiske stilart finder man fliser med glatte overflader i klassiske farver og klassiske mønstre.
- Rustik stil: Den rustikke stil kendetegnes ved en vis rustikhed i overflade og/eller kant på flisen.
- Hich-tech stil: De nye typer fliser med f.eks. metalpartikler i glasuren er karakteristiske af High-tech stil.
Det er ikke muligt stringent at dele vores fliser op i disse 4 stilarter, men kan kun bruges til at give en grov opdeling.
7. KONTRAST
Kontraster mellem farve, glans og størrelser kan være med til at give et spændende og dynamisk badeværelse.
Hold dit toilet og din håndvask i hvide farver. Du bliver hurtigt træt af kontrasten til dine fliser, hvis du vælger gule, grønne eller blå kummer. Det gælder også, hvis du har valgt hvide fliser.
8. RENGØRING
Mørke fliser på gulvet kræver mere rengøring end lyse fliser.
Der er også mere rengøring ved naturfliser end keramiske fliser, da naturfliser ikke har de samme fedtafvisende egenskaber, som mange producerede fliser har.
Hvis du vil slippe lettere om ved rengøringen, kan du vælge et væghængt toilet og væghængte skabe. Det er langt nemmere at gøre rent indenunder, og derved bliver det meget lettere at holde fliserne pæne.